1. A watch is sold for Rs.440 cash or for Rs.200 cash down payment together with Rs.244 to be paid after one month. Find the rate of interest charged in the installment scheme.
a. 10%
b. 15%
c. 20%
d. 25%

Answer: C

Explanation:
Principal for the next month = 440 - 200 = 240
Amount paid after next month = 244
Therefore interest charged at Rs.240 = $\displaystyle\frac{{240 \times 1 \times R}}{{12 \times 100}} = 4$
Rate of interest (R) = 20% per annum

Show Explanation

Show Answer

2. A cell phone is available for Rs. 600 or for Rs.300 cash down payment together with Rs.360 to be paid after two months. Find the rate of interest charged under this scheme.
a. 20%
b. 50%
c. 120%
d. None

Answer: C

Explanation:
Amount as a principal for first and second month = 600 - 300 = Rs.300
Now, Interest = 360 - 300 = Rs.60
$60 = \displaystyle\frac{{300 \times 2 \times r}}{{100 \times 12}}$
r = 120%

Show Explanation

Show Answer

3. Samsung mobile phone is available for Rs.2500 cash or Rs.520 cash down payments followed by 4 equal installments. If the rate of interest charged is 25% per annum Simple interest, calculate the monthly installment
a. 520
b. 480
c. 550
d. None of these

Answer: C

Explanation:
Balance price to be paid in installments = Rs.1980
At the rate of r% per annum after 4 months, Rs.1980 will amount to Rs.$P + \dfrac{{P \times T \times R}}{{100 \times 12}}$ = 1980 + $\dfrac{{1980 \times 4 \times 25}}{{12 \times 100}}$ = 2145 - - - - - (2)
Now, the total amount for the 4 installments at the end of fourth month will be ${\left( {x + \dfrac{{25x \times 3}}{{12 \times 100}}} \right) + \left( {x + \dfrac{{25x \times 2}}{{12 \times 100}}} \right)}$ + ${\left( {x + \dfrac{{25x \times 1}}{{12 \times 100}}} \right) + x}$ = $4x + \displaystyle\frac{{25x}}{{1200}}\left( {1 + 2 + 3} \right) = \displaystyle\frac{{33x}}{8}$ - - - - - (2)
From (1) and (2), Rs.2145 = $\displaystyle\frac{{33x}}{8}$
x = Rs.520

Show Explanation

Show Answer

4. Kishore purchases a track suit for Rs.2400 cash or for Rs.1000 cash down payments and two monthly installments of Rs.800 each. Find the rate of interest.
a. 75%
b. 120%
c. 50%
d. None of these

Answer: B

Explanation:
Amount as a principal for 2 month = 2400 - 1000 = 1400
At the rate of r% per annum after 2 months, Rs.1400 will amount to Rs. $1400 + \displaystyle\frac{{1400 \times r \times 2}}{{100 \times 12}}$ ......(1)
Again total amount for the 2 installments at the end of second month will be Rs.$\left[ {800 + \left( {800 + \displaystyle\frac{{800 \times r \times 1}}{{100 \times 12}}} \right)} \right]$ - - - (2)
From (1) and (2), we get $1400 + \displaystyle\frac{{2800 \times r}}{{1200}} = 1600 + \displaystyle\frac{{800r}}{{1200}}$
R = 120%

Show Explanation

Show Answer

5. What annual installment will discharge a debt of Rs 2,360 due in four years at 12% p.a. simple interest?
a. 400
b. 500
c. 300
d. 600

Answer: B

Explanation:
Installments paid at the end of 1st, 2nd, 3rd and 4th years earn a simple interest at 12% p.a. for 3, 2, 1 and 0 years respectively.
Hence the respective installments amount to, (100 + 3 x 12), (100 + 2 x 12), (100 + 1 x 12) and 100, when annual installment is Rs 100.
Hence amount paid is Rs. 136 + Rs 124 + Rs 112 + Rs 100 i.e., Rs 472, when the annual installment is Rs.100
For an amount of Rs 2,360, annual installment = $\displaystyle\frac{{2,360 \times 100}}{{472}} = Rs.{\rm{ }}500$

Show Explanation

Show Answer

6. Hiralal gave a loan of Rs. 20 to Ramlal and recovered it at the rate of Rs 3.50 for eight months, commencing from the end of 1st month. What is the effective rate of simple interest?
a. 60%
b. 80%
c. 20%
d. 90%

7. Find the amount of equal installment, annual payment of which will discharge a debt of Rs. 848 due in 4 years at 4% p.a. of Simple interest.
a. Rs.200
b. Rs.225
c. Rs.240
d. Rs.255

8. Find the amount of debt that will be discharged by 5 equal installments of Rs. 200 each, if the debt is due in 5 year at 5% p.a.
a. Rs.1100
b. Rs.1200
c. Rs.1255
d. Rs.1400

9. Gopal borrows Rs 1,00,000 from a bank at 10% p.a. simple interest and clears the debt in five years. If the installments paid at the end of the first, second, third and fourth years to clear the debt are Rs 10,000, Rs 20,000, Rs 30,000 and Rs 40,000 respectively, what amount should be paid at the end of the fifth year to clear the debt?
a. Rs.20,000
b. Rs.24,500
c. Rs.30,000
d. Rs.35,900

Answer: B

Explanation:
Please remember, In the case of simple interest, installment amount will always be reduced from principal and the interest will be calculated on the remaining principal.
Simple interest for the first year = $\displaystyle\frac{{P \times T \times R}}{{100}} = \displaystyle\frac{{100000 \times 1 \times 10}}{{100}}$ = Rs.10000
Amount after first instalment is paid = 1,00,000 - 10,000 = Rs 90,000
Simple interest for the second year = $\displaystyle\frac{{P \times T \times R}}{{100}} = \displaystyle\frac{{90000 \times 1 \times 10}}{{100}}$ = Rs.90,000
Amount after second instalment is paid = 90,000 - 20,000 = Rs 70,000
Simple interest for the third year = $\displaystyle\frac{{P \times T \times R}}{{100}} = \displaystyle\frac{{70000 \times 1 \times 10}}{{100}}$ = Rs.7000
Amount after third instalment is paid = 70,000 - 30,000 = Rs 40,000
Simple interest for the fourth year = $\displaystyle\frac{{P \times T \times R}}{{100}} = \displaystyle\frac{{40000 \times 1 \times 10}}{{100}}$ = Rs.4000
Amount after fourth instalment is paid = 40,000 - 40,000 = 0.
Balance of debt for the fifth year = simple interest for four years = 10,000 + 9,000 + 7,000 + 4,000 = Rs 30,000.